lauantai 30. lokakuuta 2010

Čuovžagáhkut



Čuovžafileaid ferte doidit galbma čázis, dasto čoaskásis golgadit čázi eret, nuppi beaivái.

Dárbašat

2 kg filea čuovža (maid hávga, sáhttá vuskona seaguhit maid)
2 ghp moni
1 lávki
2½ sb* sálttit
1 tb* muskohttaniehti
½ tb vilges bihpporiid
5 sb čomil buđetjáffuid
5-8 dl čielga mielkki

sb = stuorrabaste
tb teadjabaste

Bagadus

1. Ferdne 2 kg filea biergoferdnenmášenin.
2. Čuohpat lávkki ja coggal bihtáid ferdnejuvvon dáigái.
3. Seagut dáigái sálttiid ja buđetjáffuid.
4. Ferdne dáid oktii vel.
5. Bija dáiggi gievkkanmášenii.
6. Lasit dáigái moniid, bihpporiid ja muskohttaniehti.
7. Njoara mielkki várrogasat dađi mielde go mášiidna sehkke dáiggi. Divtte mášenena sehkket dáiggi ovdalgo fas njoarat mielkki.
8. Go dáigi lea muttát, de steike guollegáhkuid vuojas dahje oljjus. Steike vuos ovtta gáhku máisttašeapmái. Jos dáigi lea menddo njárbat, de gáhkut moallanit. Jos dáigi lea menddo suohkat, šaddet garra gáhkut.

Jos lea čuovža, de dárbbašat olu mielkki.
Jos lea hávga, de it dárbbaš nu olu mielkki.

Sáhttá ráhkadit maid mearraguliin divssus, stáinniris ja sáiddis.

Diksu = su. kolja, no. hyse
Sáidi = su. seiti, no. sei
Stáinnir = su. monni, no. steinbit

Dát bagadus gávdno FIERBMUN Árbevirolaš barggut mánáidgárddis -girjjis (s. 44), man Laila Aleksandersen Nutti lea doaimmahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti